جزیره ی مینو

از دانش‌نامه فرهنگ ایثار , جهاد و شهادت
(تغییرمسیر از جزیره مینو)
پرش به: ناوبری، جستجو


جزیره مینو منطقه‌ای نخلستانی در ضلع جنوب‌غربی فرودگاه آبادان است که به علت قرار گرفتن در وسط رودخانه اروندرود، حالتی جزیره‌ای دارد. نام این جزیره در گذشته «صلبوخ» بوده است که بعدها به جزیره مینو و اخیراً به مینوشهر تغییر نام داده است. از لحاظ تقسیمات کشوری جزیره مینو قبلاً جزو شهرستان خرمشهر بود ولی اکنون در محدوده شهرستان آبادان قرار دارد. مینوشهر با یک پل فلزی به طول 210 متر و عرض 8 متر با آبادان و خرمشهر مرتبط است. این پل که اهمیت ارتباطی فراوانی دارد، در سال 1349 ش ساخته شده است.


این جزیره به دلیل قرار گرفتن در وسط اروند رود برای تردد نیروهای دشمن موقعیت بسیار مناسبی فراهم می‌ساخت. به همین علت برادر عبدالحسین بنادری که مسئول عملیات سپاه آبادان بود، در ابتدا خودش فرماندهی سپاه در جزیره مینو را برعهده گرفت و بعدها نیز این مسئولیت به برادر عبدالله تمیمی واگذار شد.


در عملیات کربلای 4 جزیره مینو از جمله محورهای عملیاتی بود. پاسگاه‌های مرزی در جزیره مینو در طول جنگ در مواقع لزوم به تبادل آتش با نیروهای دشمن در آن سوی اروند می‌پرداختند و واحد ادوات آبادان از آغاز جنگ در این جزیره مستقر بود و اجرای آتش خوبی بر مواضع دشمن داشت. جزیره مینو اکنون یکی از مناطق گردشگری جزیره آبادان محسوب می‌شود و در حال حاضر جزء منطقه آزاد تجاری اروند است.1[۱]




معرفی

جزیره مینو از جزیره‌های ایران در استان خوزستان است. این جزیره در گذشته نام صلبوخ داشته و بین آبادان و خرمشهر واقع شده و دو شاخه اروندرود آن را فرا می‌گیرد. این جزیره دارای ۱۰ متر ارتفاع از سطح دریاست و در فاصله ۱۰ کیلومتری خرمشهر است. بزرگ‌ترین قطر جزیره 6/2 کیلومتر و مساحت آن 17/8کیلومتر مربع است.


مینو شهر، شهر کوچکی است که در آن قرار گرفته است و بزرگ‌ترین آبادی این جزیره است. این شهر جمعیتی در حدود 12.000 نفر دارد. این شهر تفریح گاهی برای مردم آبادان و خرمشهر به حساب می‌آید. کشاورزی و پرورش دام در این جزیره جایگاه خاصی دارد. در جزیره مینو ۵ نهر جریان دارد که دو تای آن‌ها از رود جرف و سه تای آن‌ها از اروندرود منشعب می‌شوند. این جزیره از معدود نقاط جهان است که آبیاری به وسیله برکشند و فروکشند آب انجام می‌شود و به وسیله ای نیاز نیست.


این جزیره سراسر از نخلستان پوشیده شده که محیط زیست مناسبی برای زیست پرندگان مهاجر است. همچنین نیزار های انبوه آن، پناهگاه حیوانات وحشی مانند گراز است.


بسیاری از ساکنان مینو را اعراب تشکیل می‌دهند و به همین سبب، زبان رایج مردمان شهر عربی است. گذر از آب اروند و دیدار اقوام، بزرگ‌ترین دل مشغولی مردمان دو سوی مرز را شکل می‌دهد.2[۲]


عملیات‌های مرتبط با جزیره مینو

در عملیات کربلای 4 و جزیره مینو از جمله محور های عملیاتی بود. پاسگاه‌های مرزی در جزیره مینو در طول جنگ در مواقع لزوم به تبادل آتش با نیرو‌های دشمن در آن سوی اروند می‌پرداختند و واحد ادوات آبادان از آغاز جنگ در این جزیره مستقر بود و اجرای آتش خوبی بر مواضع دشمن داشت.

نگارخانه تصاویر


</gallery>

</gallery>

پانویس

  1. کتاب اطلس جغرافیای حماسی، ص 83
  2. ویکی پدیا