امام زاده حیدر

از دانش‌نامه فرهنگ ایثار , جهاد و شهادت
پرش به: ناوبری، جستجو


امام‌زاده حیدر بن موسی بن جعفر الکاظم علیهم السلام بهبهان از فرزندان امام موسی کاظم علیه السلام هفتمین پیشوای شیعیان جهان می‌باشد. در کتابهای تاریخی و انساب از این امام‌زاده واجب التعظیم معمولاً با القابی چون امیرحیدر و امامزاده حیدر و یا آقاپیرحیدر و گاهی نیز با لفظ حیدر بن موسی بن جعفر یاد می‌شود. همچنین از ایشان بنام امیرحیدر بن موسی کاظم یا امام‌زاده حیدر فرزند بدون واسطه حضرت موسی کاظم علیه السلام و برادر حضرت فاطمه معصومه سلام الله علیها نام برده می‌شود. و در کتاب [۱] [۲] [۳] آمده : از برادر ان حضرت معصومه سلام الله علیها، حیدر و فضل در بهبهان آمده است. در کتاب امام‌زاده‌های ایران قسمت «حاء» و امامزاده‌های خوزستان آمده امام‌زاده حیدر فرزند امام موسی کاظم علیه السلام در بهبهان است. در کتاب عزاداری سنتی اثر حسین معتمدی آمده امام‌زاده حیدر بن موسی بن جعفر معروف به امام‌زاده حیدر در بهبهان است. امیرتیمور گرگانی از ایشان بنام آقاپیرحیدر نامبرده است. در گویش محلی بهبهان از امام‌زاده حیدر علیه السلام بنام‌های امیرحیدر و آقاپیرحیدر نیز یاد می‌شود.


قول مشهور این است امام‌زاده حیدر فرزند امام موسی کاظم علیه السلام از همراهان احمد بن موسی معروف به شاهچراغ بودند و به همراه برادرانش در سال 201 تا 203 عازم ایران شده. همچنین در خود آستان مقدس دو اثر تاریخی و زیبا موجود است. اثر پای مبارک ایشان که اثر ضربه زدن با بیل و قطع انگشت مبارک آن حضرت در آن نمایان است و در همین اثر، نشان خاتم مبارک ایشان که به خط کوفی نوشته شده حیدر بن موسی بن جعفر علیهم السلام نیز موجود می‌باشد همچنین درب قدیمی امام‌زاده حیدر علیه السلام که بر روی آن اشعار آقای مهدی مهدوی به خط آیت الله آخوند ملا فتح الله روحی‌پور نوشته شده است.


آستان مقدس امام‌زاده حیدر علیه السلام بهبهان امروزه همانند خورشیدی در آسمان خوزستان و استانهای همجوار می‌درخشد. و به عنوان پر زائرترین بقعه متبرکه خوزستان از دیرباز تاکنون میعادگاه عاشقان خاندان رسول اکرم صلی الله علیه و آله و سلم بوده و همه روزه زائران زیادی از سراسر کشور به ویژه استانهای خوزستان،کهگلویه و بویراحمد، فارس و بوشهر جهت زیارت و عرض ارادت به این امام‌زاده واجب التعظیم تشرف پیدا می‌کنند. بنای اولیه آستان مربوط به سال 737 ه.ق بوده و بعدها در سال 1349 توسط هیأت امناء وقت تجدید بنا شده است. آستان مقدس امام‌زاده حیدر علیه السلام هم اکنون با مدیریت و تلاش شبانه روزی پیرغلام اهل بیت عصمت و طهارت علیهم السلام، جناب آقای حاج غلامرضا خادمی بهبهانی روز به روز در حال پیشرفت بوده به طوری که در حال حاضر بزرگ‌ترین بقعه متبرکه استان خوزستان می‌باشد. بنای آستان متشکل از حیاط بزرگ، صحن مطهر، روضه منوره، سالن حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیها، مسجد امام‌زاده حیدر علیه السلام، سالن جدید امام حسن مجتبی علیه السلام در دو طبقه، گنبد و 4 گلدسته می‌باشد که از معماری منحصر به فرد اسلامی ایرانی برخوردار است.1[۴]

نگارخانه تصاویر

پانویس

  1. کنزالانساب سید مرتضی ص 66
  2. بحرالانساب ص 56
  3. کتاب بقاع متبرکه
  4. سایت ستاد اقامه نماز اهواز