خانه ی معین‌التجاراهواز

از دانش‌نامه فرهنگ ایثار , جهاد و شهادت
پرش به: ناوبری، جستجو

بنای معین‌التجار (خانه شیخ خزعل) مربوط به دوره قاجار است و در اهواز، خیابان ۲۴ متری، خیابان کاوه غربی، نبش اول واقع شده و در تاریخ ۲۰ آبان ۱۳۷۷ با شماره‌ی ثبت ۲۱۵۸ به‌ عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.


سرای معین‌التجار ، یکی از بناهای ارزشمند بافت قدیم اهواز، سرای بازرگان سرشناس بوشهری حاج محمد تقی معین‌التجاراست که در دوره قاجاریه با همکاری محمدحسن خان سعدوالدوله در ساحل رودخانه کارون بنا شد. معین تاجر بوشهری در ابتدای شکل‌گیری بندر ناصریه وارد شهر اهواز می‌شود و در ساحل رود کارون دفتر کار خود را تأسیس کرده در کنارآن حمام، بازار، باغ و مسجدی احداث می‌نماید که این مسجد از کنار رودخانه تا حدود خیابان کاوه و بیمارستان امام «ره» (بیمارستان جندی شاپور) امتداد می‌یافته است.


تاجر بوشهری با ساخت این سرا و کشیدن یک رشته خط آهن از کنار رودخانه تا محل مسجد حاج رئیس معروف به مسجد سر سچه، مال التجاره‌ای را که از خرمشهر به وسیله کشتی به بنــدرگاه اهواز وارد می‌شود با واگن‌های اسب‌کش تا این محل انتقال می‌داد و سپس با استفاده از خط آهن شرکت نفت تا محل اهواز قدیم حمل کرده و در آنجا پس از تخلیه به وسیله کشتی به محلی به نام شلیلـی در سه فرسنگــی شــوشتــر می‌رساند. از سال 1307 تا سال 1332 کشتـی‌های تجــاری بــار خود را در سرای تاجر بوشهری تخلیه می‌کردند. تا چند سال قبل سرا به صورت غرفه غرفه و یا به عنوان انبار مورد استفاده قرار می‌گرفت تا اینکه در سال 1374 براثرآتش سوزی بخش اعظم آن از بین رفت و بیشتر ستون‌ها و سقف دچار آسیب‌دیدگی شدید شد.[۱]

نگار خانه تصاویر

</gallery>

پانویس

  1. ویکی پدیا بنای معین التجار