پادگان منتظران شهادت،گلف

از دانش‌نامه فرهنگ ایثار , جهاد و شهادت
پرش به: ناوبری، جستجو


ستاد عملیات جنوب سپاه پاسداران یا پایگاه منتظران شهادت (گلف) در بلوار شهید مدرس اهواز و در مسیر جاده رامهرمز در بخش غربی شهر قرار دارد. این پایگاه که ساختمان‌های متعدد و محکمی داشت، در قبل از انقلاب با عنوان باشگاه گلف، مورد استفاده ورزشی اتباع آمریکایی قرار می‌گرفت. بعد از انقلاب کارمندان شرکت نفت برای حفاظت از لوله‌ها و تأسیسات نفتی جنوب در برابر خرابکاری‌های ضد انقلاب برای مدتی در این باشگاه مستقر شدند. پس از مدتی حفاظت از تأسیسات به سپاه پاسداران واگذارشد و باشگاه محل استقرار آن‌ها شد.


با شروع جنگ این مکان به دلیل ناشناخته بودن و نزدیکی به فرودگاه اهواز و قرار داشتن در پناه کوه و موقعیت جغرافیایی مناسب به عنوان قرارگاه مرکزی کربلا به مرکز فرماندهی و هدایت جنگ سپاه پاسداران در جنوب (از دهلران تا رأس‌البیشه) تبدیل شد و به نام پایگاه منتظران شهادت نامگذاری شد. تشکیل اتاق جنگ و فعال شدن اطلاعات و عملیات، اعزام نیرو و تشکیل واحدهای جنگ و حضور مسئولین نظام از مشخصات اصلی پایگاه منتظران شهادت بود. فرماندهی این قرارگاه در شش ماه اول جنگ برعهده شهید داوود کریمی و شهیدحسن باقری و در شش ماه دوم برعهده برادر رحیم صفوی و حسن باقری و از سال دوم بر عهده برادر غلام‌علی رشید و به جانشینی شهید حسن باقری بود. فرماندهان محورهای عملیاتی سپاه روزهای چهارشنبه به این پایگاه می‌آمدند و در جریان آخرین اطلاعات قرار گرفته و در خصوص هدایت جنگ در جنوب به تبادل نظر می‌پرداختند.


اولین گزارش‌های اطلاعات و عملیات جنگ توسط شهید حسن باقری که مسئول اطلاعات و عملیات جنوب بود، در این پایگاه منتشر شد که در تغییر استراتژی تحول جنگ تأثیر بسزایی داشت. با شهادت حجت‌الاسلام فضل الله محلاتی نماینده حضرت امام (ره) در سپاه پاسداران در سال 1365، این پایگاه به نام این شهید نام‌گذاری شد. این مکان اکنون در ردیف آثار ملی دفاع مقدس قرار دارد.

کتاب اطلس جغرافیای حماسی، ص 207 ـ 208



وقایع خاص

تشکیل اتاق جنگ و فعال شدن اطلاعات و عملیات، اعزام نیرو، تشکیل واحد های جنگ، حضور مسئولان نظام و تصمیم‌گیری‌های مهم جنگ از جمله تغییر استراتژی جنگ از مشخصات اصلی پایگاه منتظران شهادت بود.


رویکردی که ابتدا توسط فرماندهان نظام ارتش و نیز بنی صدر به عنوان فرمانده کل قوا در ابتدا جنگ اتخاذ گردید، رویکردی مبتنی بر تجهیزات محوری (داشتن نیرو سه برابر نیرو دشمن برای عملیات) و استفاده از نیرو های متخصص با آرایش نظامی بود.


این رویکرد در چندین عملیات مورد اجرا قرار گرفت؛ از جمله در عملیات نصر که به دستور بنی صدر توسط نیرو های ارتش به همراه 300 نفر از نیرو های سپاه هویزه انجام گرفت، با شکست مواجه گردید.


بعد از شکست‌های پی در پی تغییر استراتژی جنگ از سوی شهید حسن باقری مطرح گردید و از آن جایی که مسئولان ارتش رئیس جمهوری وقت و برخی از مسئولان و فرماندهان، اجرایی بودن این استراتژی جدید را عملاً ناممکن می‌دانستند بعد از رایزنی‌های فراوانی مورد قبول قرار گرفت.


این استراتژی جدید که به جای تجهیزات محوری ایمان و اتکا بر فرهنگ عمیق عاشورایی را مبنای خود قرار داد و به جای تخصص و استفاده از نیروها صرفاً آموزش دیده نظامی از تدبیر و شناسایی دقیق در نحوه جنگیدن دشمن و یافتن روش‌های جدید در جنگیدن بهره می‌برد.

http://www.snn.ir/NSite/FullStory/News/?id=175777&Serv=4&S


شهدای مرتبط با پایگاه منتظران شهادت (گلف)

فرماندهی این قرارگاه در شش ماه اول جنگ بر عهده شهید داوود کریمی و شهید حسن باقری بوده است. با شهادت حجت‌الاسلام فضل الله محلاتی نماینده حضرت امام (ره) در سپاه پاسداران در سال 1365، این پایگاه به نام این شهید نام گذاری شد.


خاطرات مرتبط با پایگاه منتظران شهادت (گلف)

خاطره از شهید حسن باقری

یکی از اتاق‌های کوچکش را با فیبر جدا کرده بود؛ محل استراحت و کار. روی در هم نوشت «100% شناسایی، 100% موفقیت.» بر روی در یکی از اتاق‌ها نوشته بود «اتاق گفتگو» که همان اتاق بازجویی از اُسرای عراقی بود. می‌گفت: «حتی با یه بی سیم کوچیک هم شده باید بی سیم‌های عراقی را گوش کنید. هر چی سند و نامه هم پیدا می‌کنید، باید ترجمه به شه.» از شناسایی که می‌آمد، با سر و صورت خاکی می‌رفت اتاقش. اطلاعات را روی نقشه می‌نوشت. گزارش‌های روزانه را نگاه می‌کرد.

http://www.bpsb.ir/?q=node/2831

نگارخانه تصاویر