حضرت حسن عسکری علیه‌السلام

از دانش‌نامه فرهنگ ایثار , جهاد و شهادت
نسخهٔ تاریخ ‏۱۰ دی ۱۳۹۸، ساعت ۲۱:۴۷ توسط Jafari9809 (بحث | مشارکت‌ها)

(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
پرش به: ناوبری، جستجو
600px-Cscr-featuredtopic-fawiki.svg.png
حسن بن علی
هادی.png
نام علی
کنیه ابو محمد
القاب ابن‌الرضا، صامت، هادی، رفیق، زکی و نقی
تولد مدینه ، 8 ربیع الثانی سال 232
شهادت 8ربیع الأول سال 260قمری
محل دفن سامرا، عراق (حرم عسکریین)
خانواده همسران: نرجس

فرزندان:امام مهدی(عج)

از ولادت تا امامت

امام حسن عسکری در سال 232هجری قمری چشم به چهان گشود ،بیست ودو ساله بود که پدر ارجمندش به شهادت رسید و به دستور خلیفه عباسی در سامرا، محله عسکر سکونت اجباری داشت به همین جهت عسکری نامیده شد .


خلفای معاصر حضرت

امام حسن عسکری (ع)در مدت 6ساله امامت خویش با سه نفر از خلفای عباسی که هر یک از دیگری ستمگرتر بودند، معاصر بود ،این سه تن عبارتند از:

1.المعتز بالله (255-252)

2.المهتدی بالله (256-255)

3.المعتمد بالله (279-256)


اوضاع سیاسی ،اجتماعی عصر امام حسن عسکری (ع)

خلفای عباسی از هر گونه اعمال فشار ومحدود یت نسبت به امام حسن عسکری (ع)دریغ نمی کردند ،ودر عصر ایشان فشار وسختی در سا مرابه اوج خود رسید . ولی در این میان، فشارها و محدودیت های زمان امام حسن عسکری نسبت به دیگر ائمه، به دو علت ، بیش تر بود:

1.در زمان امام عسکری (ع) شیعه به صورت یک قدرت عظیم در آمده بود و همه مردم می دانستند که این گروه به خلفای وقت معتر ض بوده وحکومت هیچ یک از عباسیان را مشروع و قانونی نمی داند ، بلکه معتقد است امامت الهی در فرزندان علی (ع)باقی است ، و در آن زمان شخصیت ممتاز این خانواده امام حسن عسکری (ع) بود.

2.خاندان عباسی وپیروان آنان ، طبق روایات و اخبار متواتر ، می دانستند مهدی موعود که تار ومار کننده ی کلیه ی حکومت خود کامه عباسی است ،از نسل حضرت عسکری (ع)خواهد بود ،به همین جهت پیوسته مراقب ووضع زندگی او بودند تا بلکه بتوانند فرزند اورا به چنگ آورده ونابود کنند .


ابعاد هفت گانه فعالیت امام حسن عسکری (ع)

امام حسن عسکری (ع)با وجود همه ی فشارها وکنترل ها ومراقبتهای بی وقفه ی حکومت عباسی ، سلسله ای ازفعالیتهای سیاسی ،اجتماعی وعلمی در جهت حفظ اسلام ومبارزه با افکار ضد اسلامی انجام می داد که می توان آنها را بدین گونه نام برد :

1.امام حسن عسکری (ع)کوشش های علمی فراوانی در دفاع از آیین سلام ورد اشکال ها و شبها ت مخالفان ، و نیز تبیین اندیشه صحیح اسلامی انجام داد ،باوجود فشار وخفقان، شاگردانی راتربیت کرده که هر کدام نقش مؤثری در نشر معارف اسلام ورفع شبهات دشمنان داشتند .

2.در زمان امام حسن عسکری (ع)تشیع در مناطق مختلف وشهرهای متعددی گسترش وشیعیان در نقاط فراوانی تمرکز یافته بود ند .ایجاد شبکه ارتباطی با شیعیان منا طق مختلف از طریق تعیین نمایندگان و اعزام پیک ها و ارسال پیام ها به پایگاه های شیعیان از دیگر کارهای امام حسن عسکری(ع) بود .

3.امام حسن عسکری (ع)به رغم تمامی کنترل ها و مراقبت های حکومت عباسی ، فعالیت های سری سیاسی را رهبری می کرد که با گزینش شیوه های ظریف پنهان کاری ،از چشم بیدار ومراقب جاسوسان دربار ،به دور می ماند .

4.یکی دیگر از موضع گیری های امام حسن عسکری (ع)حمایت وپشتیبانی مالی از شیعیان ، به ویژه یاران خاص ونزدیک خودآن حضرت بود.

5.از جالبترین فعالیت های سیاسی امام ،تقویت و توجیه سیاسی رجال و عناصر مهم شیعه در برابر فشارها وشخصیت های مبارز سیاسی در جهت حمایت از آرمانهای بلند تشیع بود .

6. امام حسن عسکری برای زدودن زنگار این شک ها وتردیدها ،ونیز گاه برای حفظ یاران خود از خطر ویا دلگرمی آنان ،ویا هدایت گمراهان ،ناگزیر می شد پرده های حجاب را کنار زده ،از آن سوی جهان ظاهر ،خبری دهد واین ازمؤثرترین شیوه های جلب مخا لفان وتقویت ایمان شیعیان بود.

7. از آن جا که غائب شدن امام و رهبر هر جمعیتی ، یک حادثه غیر طبیعی و نامأنوس است و باور کردن آن و نیز تحمل مشکلات ناشی از آن برای نوع مردم دشوار می با شد ، پیامبرا سلام(ص) و امامان پیشین به تدریج مردم را با این موضوع آشنا ساخته و افکار را برای پذیرش آن آماده می کردند.که این تلاش در عصر امام هادی (ع)و امام عسکری (ع) که رفته ،رفته به زمان غیبت نزدیک می شد، به صورت محسوس تری به چشم می خورد .


شهادت امام

معتمد عباسی که همواره از محبوبیت ونفوذ معنوی امام در جامعه نگران بود ،چون دید توجه مردم به امام روز به روز بیش تر می شود وزندان واختناق ومراقبت تأثیر معکوس دارد ،سرانجام به شیوه مزورانه ی دیرینه متوسل شدوامام را پنهانی مسموم ودرسال 260هجری به شهادت رساند.[۱]

نگارخانه تصاویر

پانویس

  1. پیشوایی مهدی ،سیره پیشوایان ،قم :نشر موسسه امام صادق(ع)،1393

منابع

  1. کتاب تاریخ اسلام؛ مهدی پیشوایی
  2. گردآوری صدیقه عالی پور

رده‌ها