پایگاه وحدتی

از دانش‌نامه فرهنگ ایثار , جهاد و شهادت
پرش به: ناوبری، جستجو


پایگاه هوایی وحدتی دزفول در شمال غربی شهر دزفول و در غرب جاده دزفول ـ اندیمشک قرار دارد و به یاد سرهنگ وحدتی که در یک سانحه هوایی جان باخت، نام‌گذاری شده است. در سال 1320 و در جنگ جهانی دوم، نیروهای متفقین برای حمل وسایل و تجهیزات از خلیج فارس به روسیه در مکانی به نام تپه چرمی (موقعیت کنونی پایگاه) توقف می‌کردند و بعدها در سال 1322 مطالعات برای احداث پایگاه آغاز و در سال 1335 توسط مهندسین ایتالیایی طرح احداث آن ریخته شد و در سال 1337 قسمت‌هایی از پایگاه آماده و با نام پایگاه دوم شروع به کار کرد. با تحویل هواپیماهای اف ـ 5 در سال 1342، این پایگاه به نام پایگاه چهارم شکاری تغییر نام داد.


این پایگاه که اکنون پایگاه مادر هواپیمایی شکاری اف ـ 5 نیروی هوایی ارتش محسوب می‌شود در طول جنگ بسیار با اهمیت بود؛ چرا که نزدیک‌ترین پایگاه هوایی به مرزهای شرقی عراق بود و برای پشتیبانی سریع از نیروهای درگیر سطحی جبهه‌های جنگ می‌توانست به طور همزمان تعداد زیادی هواپیمای شکاری را به کار گیرد. با آغاز جنگ این پایگاه جزء اولین نقاطی بود که مورد هدف حمله هوایی دوازده فروند از هواپیماهای عراقی قرار گرفت که در آن یک هواپیما و بالگرد خودی منهدم و دو هواپیمای دشمن سرنگون شد.


در بامداد روز اول مهرماه سال 1359 و در جریان عملیات تاریخ کمان 99 نیروی هوایی ارتش که در آن 140 فروند هواپیما پایگاه‌های هوایی عراق را بمباران کردند. پایگاه وحدتی دزفول با چهل فرزند هواپیمای جنگنده بمب‌افکن F5E خود، پایگاه هوایی ناصریه عراق را در هم کوبید. در روزهای بعد نیز این پایگاه یکی از اهداف حملات هوای دشمن بود که در مواردی هواپیماهای دشمن با شلیک پدافند هوایی پایگاه سرنگون و یا متواری می‌شدند. این پایگاه در طول جنگ در برخی موارد محل برگزاری جلسات مهم و اضطراری فرماندهان جنگ بود و با تقدیم چهل و پنج شهید، جانباز و آزاده خلبان از جمله شهیدان اسدزاده، فرزین، هاروني، بیک محمدی، و تقدیم 543 شهید، جانبار و آزاده غیرخلبان و انجام 1515 سورتی پرواز برون مرزی در طول جنگ، از فعال‌ترین پایگاه‌های هوایی کشور بوده است و خلبانانی چون شهیدان فرزین و بابایی به طور شبانه‌روزی در آن انجام وظیفه کرده‌اند.

کتاب اطلس جغرافیای حماسی، ص 243 - 244



تاریخچه

پایگاه دزفول به دلیل قرار گیری در نزدیک مرز عراق و وجود تأسیسات عمرانی مهم کشور از جمله سد دز که در حال حاضر کنترل کننده برق کل کشور است، اهمیت زیادی دارد. این پایگاه به عنوان یک پایگاه ضربتی و واکنش سریع عمل می‌کند و وجود اف 5 های ضربتی دلیل بر این است که این پایگاه عمدتاً به عنوان اولین واکنش دهنده به تهاجمات هوایی دشمن محسوب می‌شود.

http://captabas.blogfa.com/post-109.aspx


شهدای مرتبط با پایگاه شکاری وحدتی دزفول

این پایگاه به یاد سرهنگ وحدتی که در یک سانحه هوایی جان باخت، نام گذاری شده است.


این پایگاه در طول جنگ در برخی موارد محل برگزاری جلسات مهم و اضطراری فرماندهان جنگ بود و چهل و پنج شهید، جانباز و آزاده خلبان از جمله شهیدان اسد زاده، فرزین، هارونی، بیک محمدی را تقدیم انقلاب کرده است. خلبانانی چون شهیدان فرزین و بابایی به طور شبانه روزی در آن انجام وظیفه کرده‌اند.

منبع: کتاب اطلس جغرافیای حماسی، ص 243 ـ 244


مسافت پایگاه وحدتی دزفول تانام یادمان مسافت از یادمان(km)

ایستگاه راه اهن اندیمشک 19